Annons:
Etikettförldralösa-barn
Läst 1300 ggr
Yfver
8/20/11, 4:00 PM

Barn i Fängelse

Strax utanför Kabwe ligger Zambias säkerhetsfängelse, Mukobeko Maximum Security Prison. Tack vare Paul som håller till runt Christian Care Center i Kabwe så fick jag höra om denna flicka, 13 år när hon blev arresterad för att ha stulit kläder. Vad hon heter vet jag inte, men Paul kallar henne Embe, vilket skall betyda mango. Föräldralös och satt i fängelse, hon är utan rättegång dubbelt dömd.

Mukobeko Maximala säkerhets fängelset byggdes 1961 och det gjordes för 400 fångar. Idag inhyser fängelset närmare 1500 fångar, men fortfarande bara gjort för 400. Så cellerna är verkligen överfulla, alla av dem. Jag kunde inte ta reda på hur många kvinnor och barn det var som satt i den kvinnliga delen. Men det är en hel del. Och många av dessa kvinnor har barn med sig i cellerna. Några av kvinnorna är under 18 år och även en del av dem är mammor.

Detta är en berättelse om en flicka som kommer till Mukobeko när hon var 13 år gammal, för att ha stulit kläder i Kabwe centrum. Den gången jag pratade med henne visste hon inte exakt hur länge hon har varit där, men hon trodde att det kunde ha varit 1,5 år. Hon har inte sett någon jurist och väntar fortfarande på att någon ska representera henne. För en flicka i den åldern är det mycket farligt i fängelset, och för alla kvinnor i övrigt. Hon blev våldtagen av en vakt som troligen överfört HIV till henne, och har nu ett barn själv. Barnet föddes i fängelset och tvingas att stanna hos henne. Villkoret för dem är mycket dåliga. Ibland får de inte rent vatten på flera dagar, och om de vill ha mat nog att äta, de kan hon om hon har sex med vakten. Normalt bör det vara kvinnliga vakter för den kvinnliga delen, men då och då kommer manliga vakter för att förlusta sig själva. Och när de gör det väljer de alltid de yngsta flickorna, och ingen kan göra något än att bara följa dem. Men även de kvinnliga vakterna våldtar dem ibland och andra fångar. Om hennes son har HIV vet hon inte, och förmodligen  kommer hon aldrig att få veta. Hon har inga anhöriga som talar för henne, och som föräldralös är man dubbelt utsatt.

Den gången jag besökte fängelset var i januari 2008 och om hon fortfarande är där vet jag inte. Jag försökte besöka henne två veckor efter det men då de sade att det fanns ingen med det namnet där. Förmodligen orsakade jag en mycket farlig situation för henne när hon pratade med mig, för några vakter var alltid närvarande under besöket. Jag fick inte ta några bilder och jag fick inte göra några anteckningar. Hon försökte ge mig någon lapp som hon hade skrivit något på, men vakterna tog den omedelbart. Hon var absolut inte den enda minderåriga flickan där, och hur många barn det föds och hålls där tillsammans med sina mödrar kommer förmodligen aldrig att komma ut offentligt. Dessa barn föds verkligen dömda och kommer aldrig att känna frihet på samma sätt som andra barn gör. Och vad har de gjort. Absolut ingenting.

Varje dag kommer flickor och pojkar att bli våldtagna i zambiska fängelser. Varje dag blir minderåriga barn utsatta för risk att bli smittade av TBC, beroende på att de måste bo i samma cell tillsammans med TBC infekterade fångar. Celler som är gjorda för upp till 40 fångar inhyser omkring 140 till 150 fångar. Hälsoproblem växer värre och värre för varje år. Många av de intagna har inte ens varit på rättegång ännu, även efter år bakom galler. Och troligen får inte alla en rättegång innan de dör.

Detta är inte ett manus till en dålig dramafilm eller en novell för utgivning. Detta är det verkliga livet för många barn och vuxna i Zambia. Det är lätt för alla att besöka några fängelser i Zambia. De har även dagar för turister, men då ser de inte interner som jag gjorde. Jag får denna kontakt med den där tjejen med hjälp av Christian Care Center i Kabwe, där jag träffade en man som kände till denna flicka eftersom han arbetar för att hjälpa barn i fängelse. Och ett barn ska inte straffas så för att stjäla kläder.

Text Jan Yfver

Annons:
Mitralis
9/4/11, 11:45 AM
#1

Hua, så hemskt Rynkar på näsan



martdat
8/17/12, 1:45 PM
#2

fruktansvärt att det bara kan gå till så..

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Upp till toppen
Annons: